Om gården och ossHär på gården i Valne huserar Gudmundur "Gummi" Einarsson – islandshästtränare, landslagsryttare och ridlärare. Född och uppväxt på Island, flyttade till Sverige 2002. Samt Maria Ärnström, VD och delägare av anrika Wedemarks konditori i Östersund. Förutom oss bor här även ca 30 hästar till och från, två hundar samt tre katter.
 Vi har bott här sedan 2005 då vi fick den stora äran att köpa gården av Stig och Karin Wallén. Deras företag Pro Screen tryckeri höll till här i 250 kvm stora, ljusa och nyrenoverade lokaler. Efter att de hade flyttat sin verksamhet till sin nya gård så hyrde vi ut lokalerna till olika verksamheter fram till 2009. Efter detta stod det tomt och det blev mer och mer ett förrådsutrymme, medan vi funderade på vad vi kunde göra med så fina utrymmen.

Idén att starta en rehabanläggning kom på sensommaren 2012 när Gummis häst Sproti hade dragits med en gaffelbandsskada en längre tid. Han skulle behöva rehabiliteras i vatten men närmsta rehab fanns 60 mil härifrån ...

Vi hade perfekta lokaler som stod tomma, så sagt och gjort – ombyggnationer och installation av maskiner, fyra stora konvalescentboxar för inackorderingar färdigställdes. Snabba beslut från tanke till handling och vi smygöppnade så smått redan i januari 2013.

Gummi och Sproti frà Sjávarborg.